Projektiranje razsvetljave – Kako kreativno osvetliti prostore v stanovanju?

Projektiranje razsvetljave v hiši.

Kaj je inovativnost danes, ko živimo v času, ko je vse odkrito in vse obstaja. Vsega je preveč in težava je v tem, da ne vemo, kaj je tisto, kar nam resnično izboljša kakovost življenja oziroma bivanja.

Projektiranje razsvetljave v stanovanjski hiši.

V stanovanju je oprema in svetloba tisto, kar prostoru daje obliko.
Preden pomislimo na razsvetljavo, si vzemimo trenutek in pomislimo najprej na svetlobo.

Svetloba je vidni del sončnega sevanja (nevidni del sevanja je poznan kot infrardeče sevanje IR in ultravijolično sevanje UV) in ima močan vpliv na počutje človeka. Biološki ritem človeka v naravi je vezan na cikel dan-noč, svetlo-temno. Logičen je potemtakem vpliv svetlobe oz. razsvetljave na naše razpoloženje, naše počutje in psihično ravnovesje.

Naravna svetloba se nenehno spreminja v jakosti, barvi, tonu in te variacije pripomorejo k ravnovesju našega organizma. Zato se mora umetna razsvetljava čimbolj približati tem karakteristikam.

Na žalost se prepogosto dogaja, da spuščena svetilka sredi prostora dolgočasno in neatraktivno enakomerno sveti in ustvarja statične situacije v prostoru, kar je daleč od prej omenjenega.

Študija razsvetljave – simulacija svetlobe

Ko se razsvetljave lotimo z drugega aspekta in vsaj bežno upoštevamo naravni cikel, lahko z enostavnim dodatkom nekaj virov svetlobe naredimo prostor bolj dinamičen.

Močan vir svetlobe sredi prostora, sploh pa tisti, ki je direktno viden, nehote “poškoduje” naše oko, ker preveč blešči. Seveda ne pomeni, da taka svetilka ni primerna, raje jo pa uporabimo le v kuhinji, delovni sobi ali na hodniku, drugod pa raje koristimo indirektne vire svetlobe.

Ključna je prava postavitev točk svetlobe že v fazi projektiranja objekta (hiše ali stanovanja), izbira barve svetlobe z upoštevanjem barv opreme oz. interiera.

Ob vsem pa velja poudariti, da je funkcionalnost razsvetljave vedno na prvem mestu, z upoštevanjem želja posameznika, ki bo v tem stanovanju bival.

Oglejte si še rubriko svetila

Topla svetloba - Primer nastavitev 1600K

Izris svetil - simulacija svetlobe - efekt sončni zahod - notranje oblikovanje ...

Prenova hiše na ključ | Oprema stanovanja na ključ

Olajšajte si izbor in nakup, kjer boste na ENEM MESTU dobili STOKOVNO SVETOVANJE in konkreten izbor opreme vašega novega doma ali poslovnega prostora.

Akcija: BREZPLAČNI NASVET ter 20% popust na celovit projekt notranje ureditve hiše(velja od 06.06.-13.6.2024)

Prenavljate hišo? Ne skrbite, sprostite se! Za VSE POSKRBIMO MI - od IDEJE, 3D DESIGNA do DOSTAVE in MONTAŽE.

Pohištvo, keramika, parket, svetila, ogrevanje, prezračevanje, vrhunski 3D izris,... Ponudimo vam seveda tudi mojstre za izvedbo: stojne ter elektro instalacije, polaganje keramike, parketa, pleskarska dela, montaža pohištva,... Skratka obnova-oprema hiše ali stanovanja na ključ.

Kontaktirajte nas za termin, zato da si vzamemo čas samo za vas.

Prenova hiše ali stanovanja na ključ. Za brezplačne informacije pokličite 041 412 982.

Prenova hiše