Feng Šui (feng shui) – Barve

Feng šui (feng shui) pomeni »veter in voda« in je umetnost o notranjem oblikovanju, ki prinaša uspeh, zdravje, bogastvo in srečo.

Arhitekturna zasnova in projektiranje poslovnih zgradb ter notranje oblikovanje prostorov je po načelih feng šuija na vzhodu ustaljena praksa. V zadnjih letih pa se tudi vse več zahodnjakov odloča, da svoje bivalne in poslovne prostore oblikuje v skladu s feng šujem.

Feng šui je umetnost, ki praktično posega na vse plati življenja, torej tudi na področje opremljanja prostorov, v katerih živimo in delamo. Tokrat se bom omejila na izbor barv in kako le-te v skladu z načeli feng šuja vplivajo na naše počutje.

Po Feng šuju vsaka skupina barv pripada eni od osmih smeri neba, ki je povezana z njeno či. Či je subtilen tok elektromagnetne energije, ki povezuje vse stvari v vesolju. Na Kitajskem ji pravijo či, na Japonskem jo poznajo kot ki, v Indiji kot prano. *1

BarvaSmaragdno zelenaTurkiznaTemno modraVijoličnaBreskovo rožnataOranžnaRjavaSiva
Strani nebajugovzhodjugovzhodjugovzhodjugzahodzahod, središcezahod, jugozahodseverozahod
ObčutjaPoraja živahnost, navdušenje ter pomirja in zbuja občutek ugodja.Ustvarja ozračje sproščenosti pa tudi navdihuje in poživlja.Primerna je za soncno sobo, pripomore pa k ubranemu vzdušju.Primerna je za družabnost ter vnaša strast v prostor.Spodbuja igrivost in romantičnost, pravo okolje za večerjo.Spodbuja vedrejše vzdušje v temnejših predelih stanovanja.Poglablja trdnost in je primerna za svetle, sončne prostore.Spodbuja občutek dostojanstva in avtoritete, zato ustvarja bolj formalno vzdušje.

Sicer pa ne glede na to ali vas načela feng šuja prepričajo ali ne, je predvsem pomembno dejstvo, da so tisti notranji vzgibi in čustva, ki se nam porajajo ob določeni barvi tisti pravi kazalci, ki nas usmerjajo, v kakšno barvo bomo »oblekli« nek prostor.

Torej dragi bralec, postavi se v sredino prostora, ki ga želiš spremenit ter skušaj začutit, kakšne barve si resnično želiš, da bo soba izgledala. Izbrana barva ti bo služila kot podlaga, na kateri boš oblikoval dokončno podobo prostora.

Pa veliko užitkov ob barvanju.

Maja Blažič, interier designer(notranji oblikovalec)

Novost v naši ponudbi je: Feng Šui – Gradnja in oprema harmonične hiše Vabljeni k ogledu nove strani o feng šuju in ostali notranji in zunanji ureditvi hiše.

*Vir: Feng šui, Simon Brown, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2001

Feng Šui (feng shui) - Barve

Prenova hiše na ključ | Oprema stanovanja na ključ

Olajšajte si izbor in nakup, kjer boste na ENEM MESTU dobili STOKOVNO SVETOVANJE in konkreten izbor opreme vašega novega doma ali poslovnega prostora.

Akcija: BREZPLAČNI NASVET ter 20% popust na celovit projekt notranje ureditve hiše(velja od 06.06.-13.6.2024)

Prenavljate hišo? Ne skrbite, sprostite se! Za VSE POSKRBIMO MI - od IDEJE, 3D DESIGNA do DOSTAVE in MONTAŽE.

Pohištvo, keramika, parket, svetila, ogrevanje, prezračevanje, vrhunski 3D izris,... Ponudimo vam seveda tudi mojstre za izvedbo: stojne ter elektro instalacije, polaganje keramike, parketa, pleskarska dela, montaža pohištva,... Skratka obnova-oprema hiše ali stanovanja na ključ.

Kontaktirajte nas za termin, zato da si vzamemo čas samo za vas.

Prenova hiše ali stanovanja na ključ. Za brezplačne informacije pokličite 041 412 982.

Prenova hiše