Feng shui v hotelih

Pri gradnji hotelov se vedno več investitorjev odloča že v fazi projektiranja vključiti tudi zakonitosti feng shui-ja.

Čeprav je Feng Shui že dobro poznana v Aziji se v zadnjem desetletju veliko zahodnih investitorjev odloča, da pri oblikovanju zunanjosti hotela, njegovi umestitvi v pokrajino in nenazadnje notranji razporeditvi ter izboru opreme in materijalov upoštevajo zakonitosti 6000 let stare Kitajske discipline Feng Šui. 

Upoštevajoč načela Feng Šui-ja dosežemo psihično, mentalno, fizično in spiritualno harmonično ravnovesje.

 In kakšna so ta načela? Načel je veliko, pomembno je, da upoštevamo tista, ki najbolj odslikavajo vaše želje in pričakovanja. Torej, kaj je tisto, kar v hotelu poudarjate oz. kaj je vaš “paradni konj”. Recimo, da želite tržit “sproščujoče počitnice”. Kot prvo je pomembno, da je objekt umeščen v čimbolj naravno okolje.

V kolikor se hotel nahaja v urbanem območju, potem je zelo pomemben izbor materijalov, oblik ter sama postavitev pohištva ter razporeditev prostorov. Uporabljajte naravne materijale, kot sta les in kamen.

Vpliv lesa na kroženje energije či je ponavadi nevtralen – odvisno od tega, kateri tip lesa izberete (trd les, kot je mahagonij energijo či malce pospeši, medtem ko borovina, zaradi svoje mehkobe malce upočasni). V vsakem primeru govorimo o materijalu, ki ustvarja sproščujoče vzdušje in ne poraja nevarnosti zastajanja či. Ta materijal je primeren v hotelskih sobah, wellness centrih, masažnih in lepotilnih salonih.

Naraven kamen, kot sta marmor in granit, zaradi svoje gladke in zloščene teksture pospešujeta gibanje či, zato sta veliko bolj primerna v prostorih, kot so vhodne veže in recepcije ter jedilnice oz. restavracije, pa tudi v prostorih, ki ne razpolagajo z dnevno svetlobo, kot so kopalnice.

Matirane keramične ali lončene ploščice, zaradi svoje neodbojnosti energijo či bolj upočasnijo, zato ustvarjajo mirnejše, prijetnejše okolje. Glede na navedeno, bi bile pravtako uporabne v  hotelskih sobah, masažnih in lepotilnih salonih ter wellness centrih.

Poleg lesa in kamna je pomemben tudi element vode.  Z dodajanjem vodnih okrasov v vhodne veže, restavracije, wellness centre ter masažne in lepotilne salone v obliki bazenov, akvarijev ali notranjih vodometov vnašamo v prostore svežo energijo či. Pomembno je, da je voda bistra in čista.

Plavalni bazeni vsebujejo kemične snovi, ki preprečujejo nastanek razvoja bakterij in rast alg, zato so v nekem pogledu onesnaženi . V vsakem primeru naj bazeni ne bi imeli ostrih kotov.

Primerni so pravokotni bazeni z zaobljenimi koti, ovalni bazeni ali bazeni nepravilnih oblik. Prostor, v katerem se bazen nahaja naj bo opremljen  z učinkovitim zračenjem, načrtovan pa tako, da vlaga ne more pronicati v preostale dele zgradbe.

Maja Blažič, interier designer(notranji oblikovalec)

Vir: Feng Šui, Simon Brown, Mladinska knjiga, 2001

Feng Šui (feng shui) hotel

Prenova hiše na ključ | Oprema stanovanja na ključ

Olajšajte si izbor in nakup, kjer boste na ENEM MESTU dobili STOKOVNO SVETOVANJE in konkreten izbor opreme vašega novega doma ali poslovnega prostora.

Akcija: BREZPLAČNI NASVET ter 20% popust na celovit projekt notranje ureditve hiše(velja od 06.06.-13.6.2024)

Prenavljate hišo? Ne skrbite, sprostite se! Za VSE POSKRBIMO MI - od IDEJE, 3D DESIGNA do DOSTAVE in MONTAŽE.

Pohištvo, keramika, parket, svetila, ogrevanje, prezračevanje, vrhunski 3D izris,... Ponudimo vam seveda tudi mojstre za izvedbo: stojne ter elektro instalacije, polaganje keramike, parketa, pleskarska dela, montaža pohištva,... Skratka obnova-oprema hiše ali stanovanja na ključ.

Kontaktirajte nas za termin, zato da si vzamemo čas samo za vas.

Prenova hiše ali stanovanja na ključ. Za brezplačne informacije pokličite 041 412 982.

Prenova hiše